2012. január 26., csütörtök

Hópehely2,3

 Gabellától  lestem el a legszebb horgolt hópelyheket amiket eddig láttam. Mivel nekem nehezebb a rajzról horgolás, inkább leírtam azokat amiket én is elkészítettem. Ha valakinek könnyebb a rajz szerint, itt megtalálja.


A munka menete a következő:

1.sor: 36 rP a karikába
2.sor:   * a 3. szembe 1 kétrhP 1 lsz 1 kétrhP 4 lsz 1 kétrhP 1 lsz 1 kétrhP, 2 szem kimarad, leöltünk a 3-ik szembe kúszószemmel.  *-tól még 5x ismételünk.
3.sor:   a rP sor és az első kétrhP közé 1 r P
           az 1 lsz-es ívre: 1 rP 3 lsz 1 rP
           a 4 lsz-es ívre: 1 rP 3 lsz 2 rP 4 lsz 2 rP 3 lsz 1 rP
           az 1 lsz-es ívre: 1 rP 3 lsz 1 rP
           a rP sor és az első kétrhP közé 1 rP

Ez a karikás megoldás sokkal jobban tetszik mint a láncszemes gyűrű, sokkal stabilabb és szebb.
átmérője 6 cm1.sor: 36 rP a karikába
2.sor: 4 lsz, 1 kétrhP a 3.szembe, 4 lsz, 1 kúszószemmel leöltünk a 3.szembe - ezt ismételjük végig a körön, az eredmény 6 szirom
3.sor: 2 lsz *(erhP helyett) 3 lsz, - kúszószem(ksz) a kétrhP tetejébe, majd ugyanoda öltve: 3 lsz ksz 5 lsz ksz 3 lsz ksz -, 3 lsz, 1 erhP az előző sor kúszószemére*
- *-tól *-ig ismételünk

átmérője 5 cm

Hópehely1Az eredeti minta itt található. Kicsit módosítottam a közepén, ugyanis szebbnek találtam ha műanyag karikára horgolom.  A karikákat még a zsinórcsipkéim kitöltéséhez vásároltam Sepsiszentgyörgyön a műszaki boltban a Sugás áruház mellett, de bármilyen műanyag függönykarika megteszi. Nem lettek valami tiszták a képek, hiába...a fényképezési tudományom elég hiányos. A lényeg azért látszik gondolom.

1.sor: 18 rövidpálcával körbehorgoltam a karikát
2.sor: 2 rP 3 lsz, egy szem kimarad, majd újra 2 rP 3 lsz végig a soron
          kúszószemmel zárjuk a kört
3.sor: minden 3 lsz-es ívre: 2 erhP 3 lsz 2 erhP
4.sor: minden ívre: 1 rP 3 lsz 1 rP 5 lsz 1 rP 3 lsz 1 rP 2 lsz

átmérője 5 cm

2012. január 20., péntek

Mostantól...

...már csak az aktuális munkáimról írok, azokról amiket ettől az évtől készítek. Lehet, hogy nem lesz minden hónapban annyi bejegyzés mint ebben, ez attól függ mennyi időm lesz kézimunkázni.

A napokban fejeztem be első mamuszomat, de nem igazán tetszik, ezért a munka menetét sem írom le. A minta ami szerint horgoltam itt található, a száránál módosítottam rajta, de nekem akkor sem lett olyan jó. Kibontani se fogom, úgy vagyok vele: majdcsak jó lesz valakinek...valamikor...valamire :)


Pillanatnyilag angyalkákat és harangokat horgolok, annyira tetszettek, hogy még rendeltek belőlük. Valamint hópelyhekkel kísérletezgetek, mert találtam néhány igazi hópehely formájú mintát, de meg is kell tudni horgolni őket. Nekem meg rajz után nehezen megy, a leírásokat jobban szeretem.

2012. január 19., csütörtök

Zsinórcsipkék

Megérdemelnek egy külön bejegyzést. Van 3 éve, hogy nem vettem a kezembe zsinórcsipkét, Bogi még pocaklakó volt amikor utoljára csipkéztem. Pedig van néhány felvarrva, de mivel nagyon időigényes, mostanában nem nagyon jut rá időm. De tudom, hogy nem lesznek elfelejtve, ugyanis nagyon szeretem őket.
Talán 17 éves lehettem, amikor anyukám arra próbált rávenni, hogy tanuljam meg a készítésüket, én pedig vehemensen tiltakoztam ellene. Pár hónap múlva mégis kipróbáltam, és beleszerettem. Rengeteget készítettem belőlük, kisebbet, nagyobbat, és mégis nekem alig 1 darab maradt. Legtöbbet elajándékoztam, sokat eladtam. Fénykép is csak néhányról készült, de majd ezután. :)
Azt sajnálom, hogy nem nagyon lehet mintákat találni, pedig már átböngésztem a netet, kitöltő mintát is keveset tudok. Igaz, most már időm sincs rá, lehet azzal maradok amit eddig megtanultam.


Régebbi munkáim


Eddig feltöltött munkáim nagyrészt tavaly és tavalyelőttiek, ezekről készítettem leírást is. Felteszek még néhány képet leírás nélkül, aztán következő bejegyzéseim az éppen aktuális munkáimról szólnak majd.


Bogika mellénye 6 hónapos korában
Bogi 2.mellénye már 1 évesen

Csupa csík mellény ugyancsak Boginak
pillangós pulcsi Bogikának
első szegfűcsokrom - már nincs nálam
színes virágcsokor
babasapka
Boginak sál
Első gobelin próbálkozásom is sikert aratott, mint az alábbi képen is látszik. A keretezés még várat magára és hiába szeretnék néhány képet a falra, egyre kevesebb a szabadidőm.

mohair mellény húgomnak
ez már nagyon régi, még keresztlányomnak kötöttemHorgolt harang


Az angyalka mintájával kértek 6 db harangot tőlem, ezért ki kellett kísérleteznem, mivel a leírás szerint nem épp harang formája lett volna. Csak pár éve kezdtem el úgy igazából horgolni, de szerintem egész jó lett. Azt tudni kell, hogy elég kritikus vagyok önmagammal szemben, addig nem nyugszom míg olyan nem lesz amilyent elképzeltem. Mondja is a párom, hogy többet bontok mint kötök. :)

Hát ilyen lett:5 láncszemből gyűrű
1.sor: a gyűrűbe 6 rP
2.sor: minden rP-ra 2 rP = 12 rP
3.sor: minden rP-ra 2 rP = 24 rP
4.sor: 4 lsz-es ívek leöltve egy rP-val minden 4-ik pálca után
5.sor: minden ívre 5 kétrhP
6.sor: 5 lsz-es ívek rP-val leöltve minden 5-ik pálca után
7.sor: minden ívre 7 kétrhP
8.sor: 7 lsz-es ívek rP-val leöltve minden 7-ik pálca után
9.sor: minden ívre 9 erhP
10.sor: 9 lsz-es ívek rP-val leöltve minden 9-ik pálca után
11.sor: minden ívre 11 erhP
12.sor: fényes fonallal minden szemre 1 rP

2012. január 18., szerda

Csavart mintás fiú mellény

Szemek és sorok változtatásával kötöttem egy Bogiéval megegyező mellényt egyik ismerősöm kisfiának, ugyancsak nevesincs fonalból kék-szürke kombinációval.


Nem értem, hogy ugyanolyan típusú fonallal kötve a patent miért lett nyúlékonyabb. Ha ezt sejtem, akkor kevesebb szemre kezdtem volna és kiszaporítom ahogy eddig is tettem. Egyik blogon olvastam, hogy nem kell gyerekpulcsinál kiszaporítani. Hát nekem nem jött be, maradok a megszokott módszernél.

Csavart mintás mellény Boginak


Egyik kötős újságomban találtam a leírást, persze módosítottam rajta.
Minta:- 6-tal osztható szemeket kér a minta + 2 szélszem
- piros-rózsaszín nevenincs fonalból kötöttem

Háta:
-74 szemre kezdtem piros fonallal
-6 sor 1 sima 1 fordított után 1 sor simát kötöttem(visszája fedetten), majd a köv. szine sorban beosztottam a mintát: 1x az I minta, 3x a II minta, 2x az I minta, 3x a II, végül 1x az I csavart
-kezdéstől számolt 87-ik sorban kialakítottam a karkivágást, minden 2.sorban 1x3, 1x2 és 2x1 szemet fogyasztottam mind2 oldalon = 60 szem
-fogyasztástól számolva a 29. sorban egyenesen leapasztottam a szemeket (fogyasztási sorokat nem számoltam bele)

Eleje:

-karkivágásig megegyezik a hátával, a mintabeosztás kivételével. Az I és II csavart mintát ellenkezőleg osztjuk be mint a hátánál, I-es helyére II-es, II-es helyére I-es kerül
-az utolsó apasztás sorával egyidejűleg ketté választom a szemeket (30-30)és minden 2. sorban 1 szemet leapasztok, így kialakítva a nyakkivágást
-fogyasztástól számolt 29. sorban egyenesen leapasztottam a szemeket = 16 szem
-megkötöttem a másik oldalt is ugyanúgy

Összeállítás:

-összevarrtam a jobb vállát, majd pirossal felszedtem a szemeket a következőképpen: 21 szem a bal elején, 1 szemet középen, 21 szemet a jobb elején és 28 szemet a hátánál = 71 szem
-6 sort kötöttem 1 sima 1 fordítottal majd leapasztottam a szemeket
-mindkét karkivágás szélén felszedtem 52 szemet, 6 sort kötöttem 1 s 1 f-al, majd leapasztottam a szemeket
-összevarrtam az oldalakat, karkivágásokat, eldolgoztam a fonalvégeket
Ilyen lett:

2012. január 16., hétfő

Pillangó-fülbevaló


8 láncszemet gyűrűbe kapcsolunk 
1.sor: 3 lsz(magasítás) 2 erhP 3 lsz *3 erhP 3 lsz*, *-tól ismételjük 7x - 8 3láncszemes ív legyen - kúszószemmel zárjuk a sort 
2.sor: kúszószemmel átmegyünk a köv. szemre, majd minden 3láncszemes ívre 3 erhP 3 lsz 3 erhP - az első erhP-t 3 lsz-el helyettesítjük, kúszószemmel zárjuk a sort 
3.sor: kúszószemmel áttérünk a köv. szemre, majd minden 3láncszemes ívre 10 erhP 1 rP-val leöltve az előző sor pálcacsoportjai közé - kúszószemmel zárjuk a sort 
Eldolgozzuk a végeket, kettőbe hajtjuk. A testet készíthetjük gyöngyből, láncszemsorból, vagy egyszerűen körbetekerjük fonallal. 


Egy színnel horgoltam, majd a pillangó testét drótra fűzött gyöngyökből csináltam. Elsőre egész jó lett, de azért van mit csiszolni rajta. Mármint a gyöngyfűzésemen, mert a horgolás tökéletes. 
...és a videó ami után készült... 4 részből áll, az oldalon megtalálható mindegyik

Zokni
Mit ne mondjak...jól megszenvedtem vele. Pedig nem is az első zokni volt amit kötöttem. De nem írtam le annak idején, most pedig vagy 5x bontottam vissza. Viszont sikerült! Igaz, hogy átlapoztam az összes kötős újságomat, napokig keresgéltem a neten, de végül találtam egy nagyon jó leírást Jucuu blogján. Ez után sikerült megkötnöm a zoknit, a leírást viszont a saját kötésem után írom le. Valamikor két tűvel is tudtam kötni, de most még annak sem jutott eszembe a módja.
Szóval...

5 tűvel kötöttem
44 szemet felszedtem 2 tűre, majd elosztottam 4 tűre és körben kötöttem 30 sort patentmintával, 2 sima 2 fordított. A szárának még kötöttem 10 sor simát, majd elkezdtem kialakítani a SARKÁT, valahogy így:
-lekötöttem az 1.tű szemeit, majd oda-vissza sorokkal kötöttem összesen 17 sort, utolsó sor sima
-addig kell kötni míg annyi sorunk lesz mint a tűn levő szemek mínusz 2-4 szem, vagy míg a sarokrész eléri a talpunkat próba során
- 3 részre osztottam a szemeket a tűn, a középső legyen a több ha nem lehet elosztani egyenletesen, tehát 7-8-7. Meg lehet jegyezni ha nem tartjuk észben, nekem nem kellett
-a visszáján kezdjük a fogyasztást. Fordítottan lekötöttem a szélső csoportba tartozó és a középső csoportba tartozó szemeket, kivéve a legutolsó szemet.
-a középső csoport utolsó szemét a szélső csoport első szemével fordítottan összekötöttem.
-megfordítottam a munkát, sima szemekkel kötöttem végig a középső csoport szemeit, kivéve az utolsó szemet
-a középső csoport utolsó szemét a szélső csoport első szemével áthúzva összekötöttem.
-megfordítjuk a munkát és ezt addig ismételjük amíg elfogynak a szélső csoport szemei. Az utolsó fogyasztás sima sorban történik.
TALPRÉSZ
-először szemeket szedtem fel a szélszemekből, úgy, hogy a kötőtűt a szélszem mindkét szára alatt átvezettem, majd a fonalból új szemet hurkoltam.
-lekötöttem a 2.3. tű szemeit, majd a másik oldalon is felszedtem a szemeket. A 2. tű előtt és a 3. tű után 1-2 szemet pluszba szedtem fel, hogy ne maradjon lyuk. Arra kell vigyázni, hogy mindkét oldalon azonos számú szemeket szedjünk fel.=10-10 szem
-szétosztottam a sarok szemeit az 1.és a 4.tűn=14-14 szem, majd kötöttem 1 sor simát

-a plusz szemek fogyasztásához az 1.tű utolsó két szemét összekötöttem és a 4.tű első két szemét áthúzva összekötöttem minden második sorban, addig amíg újra 11 szem maradt a tűn. Ez 3 fogyasztást jelentett.
-az utolsó fogyasztási körtől számítva 30 sort kötöttem a talpának
ORR-RÉSZ
-mivel páratlan szemszám van a tűn 1 kört kötöttem és minden tű első két szemét egybevettem = 10 szem/tű
-8 csoportra osztottam a munkát és minden csoport első 2 szemét összekötöttem, tehát minden tűn 2 fogyasztás lesz
-a fogyasztási körök között annyi sort kötöttem simán ahány szem van 2 fogyasztás között, tehát 3-2-1
-addig fogyasztottam a szemeket amíg 8 szem maradt(2 szem/tű)
-ekkor elvágtam a fonalat, áthúztam a megmaradt szemeken és jól elvarrtam
MEGJEGYZÉS
-ahhoz hogy egyforma legyen a két zokni érdemes számolni a sorokat és pontosan feljegyezni mit és mennyit kötöttünk

Virág-fülbevaló

Videó után horgoltam ezt a virág alakú fülbevalót, itt található.
És a LEÍRÁS, inkább csak magamnak:

5 láncszemből gyűrűt kapcsolunk
1.sor: 1 lsz (sormagasításnak) 6 rP a gyűrűbe
2.sor: 1 lsz, 2 rP minden szembe
3.sor: 1 lsz, 1 rP a kiinduló szembe, 5 lsz, 1 rP ugyanoda öltve, * 1 lsz, 1 szemet kihagyunk, a köv.szembe 1 rP 5 lsz 1 rP * - ezt ismételjük a soron végig, 1 lsz, majd kúszószemmel zárjuk a kört az első rP-ba
4.sor: 1 rP 1 félP 4 erhP 2 lsz 4 erhP 1 félP 1 rP az 5 láncszemes ívekre, majd kúszószemmel leöltünk az előző sor 1 láncszeme alá - ezt ismételjük végig a soron, majd 1 kúszószemmel az első rP-ba zárjuk a kört

Fülbevaló akasztót teszünk bele, keményítőspray-el befújjuk, ruha alatt megvasaljuk.
A gyöngyöket belevarrtam, de majd kitapasztalom azt is hogyan lehet szépen belehorgolni.

Horgolt angyalka
Én így készítettem, a mintát valahol a neten találtam, de már nem tudom hol.

Feje:
1.sor: 5 láncszemből gyűrű
2.sor: a gyűrűbe 7 rövidpálca (rP)
3.sor: minden rP-ra 2 rP
4-9.sor: minden rP-ra 1 rP, ekkor kitömjük vattával a fejét.
10.sor: minden 2-ik rP-ra öltünk 1 rP, mindaddig míg a fej be nem zárul.

A leírás szerint a fejet hozzá kell varrni a testhez, de én nem vágtam el a cérnát, hanem innen folytattam. Úgy csináltam, hogy 6 rP maradjon a végére, de ha nem sikerült akkor is lehet a fejtől folytatni.

Felső test:
1.sor: 12 egyráhajtásos pálca (erhP) köztük 1 láncszemmel
2.sor: az egylsz-es ívekre 2 erhP, a pálcacsoportok között 1 láncsz
3.sor: az egylsz-es ívekre 3 egyszerre befejezett erhP kerül, a pálcacsoportok között 5 láncszem
4.sor: az 5 láncszemes ívekre 1 rP, 1 félP, 1 erhP, 1 kétrhP, 3 láncszem, 1 kétrhP, 1 erhP, 1 félP, 1 rP kerül
5.sor: minden szembe 1 rP-t öltünk aranyszínű(vagy ezüst) fonallal, de folytathatjuk fehérrel is.

A test alsó része:
1.sor: a fonalat az egyik csúcshoz rögzítjük 1 rP-val, innen 3 láncszem után két csúcs közé öltünk rP-val, 3 lsz, 1 rP a köv.csúcsra, 3 lsz után félbehajtjuk a kört és a szemben levő csúcsra öltünk 1 rP-val, 3 lsz, 1 rP két csúcs közé, 3 lsz, 1 rP a köv.csúcsra, 3 láncszemmel visszatérünk a kiinduló pontba.
2.sor: a 3 lsz-es ívekre 5 erhP kerül, a pálcacsoportok között 1 lsz
3.sor: 5 lsz-es ívek ismétlődnek körben köztük 1 rP az előző sor 1 láncszemére
4.sor: ua. mint a 2.sor, csak 7 erhP kerül az ívre
5.sor: ua. mint a 3.sor, csak 7 lsz-es ívek ismétlődnek
6.sor: 9 erhP
7.sor: 9 lsz-es ívek
8.sor: 11 erhP
9.sor: 11 lsz-es ívek
10.sor: 13 erhP
11.sor: az előző sor minden szemére 1 rP aranyszínű fonallal

2012. január 15., vasárnap

Zsinór sapkának... ...vagy bármi másnak.
Találtam a youtube-on egy nagyon jó kis horgolt zsinórt. Egyszerű és olyan mint a cipőfűző mintája. Legjobban ehhez tudom hasonlítani. És csak addig nehéz amíg belejövünk. Tökéletes sapkához, már meg is csináltam Bogi egyik kalapját. Ugyanis muszáj kötőt tegyek rá, különben szedi le a fejéről.

Megpróbálom leírni, de legjobban persze a videó a segítség.

3 láncszemet készítünk, majd az utolsó 2 láncszemet az ujjbegyünk közé fogva leemeljük a tűről, lehorgoljuk az 1. szemet, majd a másodikat, utána a harmadikat. Vigyázunk, hogy ne engedjük el a szemeket. Újra leemeljük a 2 utolsó szemet és ugyanúgy járunk el, addig amíg a kívánt hosszúságot elérjük.

A videó itt található.

Sál
Minta:
1.sor: fordított szemek
2.sor: * 2 szemet simán összekötünk (3x ismételjük), 1 ráhajtás - 1 sima (ezt 5x ismételjük)- még egy 6ik ráhajtás, ami után 2 szemet simán összekötünk (3x ismételjük) *
*-tól ismételünk
3.sor: sima szemek
4.sor: sima szemek
5.sor: ugyanaz mint az 1 sor


53 szemre kezdtem
4 sor sima (lusta kötés) és utána kezdtem a mintát. Sor elején és végén 1-1 szélszem van.
Tetszőleges hosszúságúra kötöttem, majd 4 sor sima(lusta kötés) után leláncoltam a szemeket.

Súlya 150 gramm, hossza 140 cm

Horgolt kokárda

100 láncszemre kezdtem piros fonallal, és 3(esetleg 4) soronként váltottam színt. Amikor kész a szalag, a középső 60 szembe zöld fonalat fűztem, meghúztam, és elvarrtam. Formára igazítottam, kicsit meggőzöltem. Biztosítótűvel lehet kitűzni. 
A mintát innen vettem.


Horgolt hóvirág

6 légszemet 1 láncszemmel gyűrűbe zártam, 1 légszemet horgoltam az első rövidP helyett, majd még 11 rövidP a gyűrűbe. A horgolásminta szerint folytattam.
És íme a kész csokor:2012. január 14., szombat

Horgolt szegfű


1.sor. 8 légszemet gyűrűbe zártam, bele 18-20 rövidP (amennyi belefér).
2-6 sor: minden szembe 2 egyráhajtP. Minden kör első pálcáját 3 légszemmel helyettesítettem.
7-ik sor: minden szembe 1 rövidP köztük 3 légszem


Tavalyi munkák

2010-2011-ben rá voltam kattanva a horgolt virágok készítésére. A neten böngészve akadtam rá egy oldalra, amelyen gyönyörű horgolt virágok voltak. Mit ne mondjak… beleszerettem. Olyannyira hogy beszereztem egy rakás virágmintát, vásároltam néhány műanyag virágot a szár miatt és nekiláttam. Nem vagyok nagy ász a horgolásban, de igyekszem, és mivel szeretem, elég jól megy a tanulás. Persze itt sem kímélem magam: ami nem tetszik, azt bontom.
Lett 2 csokor szegfűm, 1 csokor hóvirágom és egy apró virágcsokrom.
Aztán tavalyi év utolsó hónapjaiban horgolt fülbevalókat gyártottam. Jó párat el is adtam belőlük.
Majd következtek a karácsonyfadíszek. Ebből még rendelésem is volt/van.


KezdésHát...elkezdem.

Régóta kacérkodok a gondolattal, hogy nekem is lehetne internetes naplóm. És eldöntöttem, hogy lesz. Ahogy én örülök egy-egy blogban talált leírásnak, talán másnak is örömet szerzek, ha épp nálam akad rá arra amit keresett. Nincs különösebb célom a bloggal, csupán saját munkáimat szeretném bemutatni, leírni ahogy én készítettem. Szívesen fogadok kérdéseket, kritikákat egyaránt, örülök a dicséretnek ha tetszik. Időmhöz mérten igyekszem gyakran írni.

Még az iskolában tanultam meg kötni, aztán anyukám vezetett be a kézimunkázás rejtelmeibe. Kötök, horgolok, zsinórcsipkét készítek, tetszik a gyöngyfűzés de ebben még nagyon kezdő vagyok. Amit sosem tudtam megtanulni a varrás, ahhoz valahogy béna voltam, a gép mindig kifogott rajtam.