2012. február 18., szombat

Zokni 2 tűvel - varrás nélkül

Régen két tűvel kötöttem zoknit, varrás nélkül. De hiába kerestem rá a neten sehol nem találtam a leírását. Egyik ismerősöm segítségével azonban eszembe jutott a módja. És hogy ne felejtsem el újra, felteszem a leírást. Nagyon egyszerű, és apró zoknik kötéséhez ezt a módszert sokkal könnyebb használni.

- Felszedjük a szemeket és egyenesen megkötjük a zokni hátsó szárát. Lehet végig patentmintával, vagy fele patent fele sima, kinek hogy tetszik. A szemek száma a fonal, tű vastagságától, valamint a zokni méretétől függ. És fele szemszám kell mint a körben kötésnél.
- A sarok kialakitása: sor elején és sor végén, szélszem után 1-1 szemet fogyasztunk. Sor elején áthúzva, sor végén összekötve. Addig kell fogyasztani míg a szemek kb. kétharmada eltűnik, majd a következő sima sortól, a szélszemből hurkolva, visszavesszük a szemeket a tűre.
- Megkötjük a talp hosszát sima kötéssel.
- Az orr-rész kialakitása megegyezik a sarokéval, de itt kevesebb szemet hagyunk a tűn. Miután ismét ugyanannyi szemünk van a tűn, mint apasztás előtt, kötni kezdjük a zokni szárát összekapcsolva a hátsó résszel. Sor elején szélszemből felvesszük a szemet, sor végén összekötjük. Mindig 1-el több szem lesz a tűn. Amint felértünk a kezdő sorhoz leláncoljuk a szemeket, vigyázva arra, hogy elég rugalmas legyen a befejezés. Eltisztázzuk a fonalvégeket.

-------------------------------------------------------------------------------

Megpróbáltam lefényképezni az egyes fázisokat, elnézést a képek minőségéért. A fonal amiből készült valami nevesincs fonal, némi gyapjú tartalommal, amihez hozzáfogtam 2 szál vékony, ugyancsak nevesincs cérnát. Igyekszem felhasználni a fonalkészletemet, ezért nem szerepel a leírásaimban fonal név, márka és tű méret.

24 szemre kezdtem

Patentmintával (2 sima 2 fordított) kötöttem 40 sort, majd 24 sor simát - ez lett a zokni szárának hátsó fele.

minden színe sorban 1-1 szemet fogyasztottam míg 10 szem maradt a tűn

következő sima sortól a szélszembe hurkolva újra visszavettem a tűre 1-1 szemet, ezt addig ismételtem míg 24 szem lett a tűn

talp: - 50 sort kötöttem simán

orr: - ugyanúgy fogyasztottam mint a sarkának, addig amíg 8 szem maradt a tűn, majd ugyanúgy vettem vissza a 24 szemet


Következő sor elején felvettem 1 szemet, majd végigkötöttem a sort. Megfordítom a munkát, szélszemből felveszek 1 szemet, végigkötöm a sort, de az utolsó szemet összekötöm az előző sorban felvett szemmel. Így folytattam a munka végéig: sor elején felveszem a szemet, sor végén összekötöm. A tűn így mindig 25 szem van.

Így néz ki a zokni orra:


Néhány észrevétel, amit az első zokni kötésénél észleltem:
- vigyázni kell a kezdés és befejezés rugalmasságára, különben nem tudjuk felhúzni a zoknit
- a patent kötésekor ajánlott sor elején és sor végén is a sima szem, szebb lesz a munka amikor összevesszük a szemeket

Remélem elég érthető volt a leírás, ha mégsem, szívesen válaszolok a kérdésekre.


21 megjegyzés:

Pampalini Anikó írta...

Kedves Melinda!
Örülök, hogy rád találtam! Én magam leginkább varrni szoktam, de szeretek horgolni, picit tudok kötni, de az nem kedvencem. Ami viszont mostanság megfogott az épp a zsinórhorgolás. Jelenleg ismerkedő fázisban vagyok vele, egyelőre több az ötletem, mint a tudásom :-) De látom Te profi vagy! És tényleg! Gyönyörűséges holmikat készítesz, és legyél büszke rá! Nagyon szépek a munkáid, a zsinórcsipkéid pedig teljesen elvarázsoltak!
A zoknival kapcsolatosan kérdezem: horgolni is szoktál zoknit? én próbáltam, de elég fura lett :-D, van hová fejlődnöm!

Melinda írta...

Köszönöm elismerő szavaidat, örülök, hogy tetszenek a munkáim! A zsinórcsipke elég időigényes, de amint haladok vele úgy próbálok bejegyzéseket írni róla. Ha segítség kell írj emailben és ha tudok szívesen segítek.
Zoknit még nem horgoltam, gondoltam rá, hogy kipróbálom, de aztán rájöttem a 2 tűvel való kötésre és az adventi naptár tervem majd így kerül megvalósításra. Csak lenne több időm :(

Névtelen írta...

De örülök hogy Rád és a blogodra találtam Ancsika blogján keresztül! :) Nagyon örülök a zoknileírásnak is,. régóta foglalkoztat a zoknikötés gondolata.

Unknown írta...

most probálom a leirás szerint kőtni a zoknit,remélem sikerül.meg fogom irni mi tőrtént .

Melinda írta...

Sok sikert! Írd meg hogy ment, segítek ha elakadsz :)

Névtelen írta...

Kedves Melinda!
Nagyon örülök hogy rád találtam,már egy ideje próbálkozom a zokni kötéssel,sajnos nem valami sok sikerrel,bár eddig a te leírásodat értettem meg a legkönnyebben,viszont van egy kis gondom a saroknál,amikor szaporítom vissza a szemeket a szélszemből a síma soroknál akkor a fordított soroknál mit kelk csinálni , lehet hogy nagyon buta kérdés de elég kezdő vagyok és sajnos nem minden világos.

Melinda írta...

Szia Névtelen!
A fordított sorokat végig kötöd, ott nem kell szaporítani, a sima sorban viszont mindkét szélszemből felveszel 1-1 szemet.

Pénzes írta...

Szia én most találtam rád. Nagyon köszönöm a részletes leírást. Nekem a 10 éves fiam kötött egy zoknit a te útmutatásod alapján. Még egyszer köszönöm.

Melinda írta...

Szívesen! Nagyon ügyes fiad van!

Unknown írta...

Kedves Melinda! Nagyon örülök és hálás vagyok amiért feltetted a zokni készítés módját és fázisait. Régóta készülök rá, hogy megpróbálom a zokni kötést, de nem mertem hozzáfogni. Most a részletes leírásod alapján nekifogok. Köszönöm.

Melinda írta...

Kedves Ismeretlen! Nagyon szívesen! Sok sikert a készülő zoknihoz.

Névtelen írta...

Kedves Melinda!
Elcsodálkoztam, mikor a leírásodat olvastam. Kötöttem már jó pár zoknit, 5 tűvel - igen lassú munka. Most már a második pár zoknit kötöm a Te módszereddel, amit sokak nevében nagyon köszönök - már akinek sikerül Rád találni. Gratulálok!
További jó munkát és nekünk leírásokat!
Üdvözöllek!

Anikó írta...

Kedves Melinda! Nagy örömömre rátaláltam a blogodra, abban is a zoknikötési leírásodra. Mint előttem oly sokan, eddig én is csak kacérkodtam a zoknikötéssel. Ma a leírásod alapján nekifogtam. Most a talpánál tartok, de adódott néhány kérdésem. Az első rögtön az, hogy egy sor alatt egy sima-fordított sort kell-e érteni, vagy külön a sima, külön a fordított sort. Biztos butának találod a kérdést, de nézd el nekem.... :) A másik kérdésem, hogy amikor felszedem az egy-egy szemet - akkor egy szálat vagy mind a két szálát fel kell szednem a szemnek? Ha egy szálat szedek fel, akkor nagyon lyukas lesz.

Remélem, él még az oldalad, és kérdéseimre választ kapok. Előre is köszönöm.
Anikó

Melinda írta...

Kedves Anikó!
Hűha...jó a kérdésed és nem buta. Bár már régen kötöttem zoknit, de azt hiszem az egy sor lényegében kettő. tehát 25 sima, és 25 fordított. Nem biztos hogy neked is annyi kell, méretfüggő, meg fonal vastagság függő. Kb. a lábujjakig kell kötni a talpat, onnantól fogyasztod az orrát. És igen, mindkét szálat fel szoktam szedni mert különben lyukas lesz :)

Él még az oldal, csak sajnos nincs annyi időm mint szeretném, ezért eléggé háttérbe szorult. De annak nagyon örülök, hogy közben rá-rátalálnak, mint Te is, és hasznosnak találjátok. Talán egyszer majd lesz időm annyi időt szentelni az oldalnak is amennyit megérdemel. Jó munkát!

Unknown írta...

Szia Melinda! Most találtam az oldalra, nagyon tetszik a zokni kötése. Azt szeretném kérdezni, hogy a példában szereplő zokni hányas lábra való? Tudom, hogy fonaltól, tűtől is függ,de én elkezdtem 24 szemre, és kíváncsi lennék, kinek lesz jó a családban? Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldalra. Köszi
Mielőbbi válaszod várom.
Éva
Válaszodat a grandmutter2@gmail.com címre kérem. Köszi

Névtelen írta...

Kedves Melinda
Nem régen kezdtem a zokni kötést,úgy nsgyjából elégedett is vagyok egy valami van ami nem az igazi.A száránál kezdtem és az orra résznél,annak összedolgozásával van gondom,és tul laza a lábujjnál pedig kettes tüvel kötök.Ebben ha tudnál segíteni nagyon megköszönném.Nagyon jól érthetően irtad le a folyamatot,köszönöm szépen

Névtelen írta...

Kedves Melinda
Nem régen kezdtem a zokni kötést,úgy nsgyjából elégedett is vagyok egy valami van ami nem az igazi.A száránál kezdtem és az orra résznél,annak összedolgozásával van gondom,és tul laza a lábujjnál pedig kettes tüvel kötök.Ebben ha tudnál segíteni nagyon megköszönném.Nagyon jól érthetően irtad le a folyamatot,köszönöm szépen

Melinda írta...

Kedves Névtelen! Így látatlanban sajnos nem tudok segíteni, valószínűleg túl lazán veszed a szemeket, vagy több szemet hagytál a kelleténél. Próbáld követni szóról szóra a leírást, szerintem sikerülni fog. Melinda

Unknown írta...

Kedves Melinda én is szeretném megköszöni. Én most tanultam meg kötni de csak azért hogy zoknit tudjam kötni a fiamnak és a lányomnak és nagyon tetcik ez a kötési módszered. Nagyon szépen köszönöm Melinda. innen romaniabol

Unknown írta...

Drága Melinda! Nagyon örülök, hogy rádtaláltam! Régóta kötök zoknikat a gyerekeimnek,(hatan vannak), most meg már az unokáimnak is, ők heten vannak,nagyon szeretik! Oróbáltam öt tűvel de nem az én világom! Nem is emlékszem már,(kb 30 éve) honnan tanultam meg két tűvel kötni,de sosem tetszett igazán az összekötés vonala,mindig lukacsos lett! Most már tudom mit rontottan el,nagyon köszönöm az érthető, és képpel illusztrált leírásodat! És hogy időt szánsz a válaszokra, mert azokból is tanultam, hogy olyan szépek legyenek az én zoknijaim is mint a tied! Köszönettel: Vera

Melinda írta...

Kedves Vera! Köszönöm a kedves szavakat és gratulálok a szép családjához! Melinda